Östergarn Bergängen 108

Östra Gotland

Varmt välkomna till Östergarn Bergängen 108 mitt på Östergarnslandet! Platsen har varit samma familjs sommarparadis sen mitten av 1960-talet, och nu finns möjligheten att få förvärva detta 100-åriga hus som har en stor mängd av bevarad charm. Trädgården är en fantastisk plats med både vanliga och mindre vanliga uppväxta träd såsom blodbok, alm, lindar, Ornäsbjörkar, äppelträd och päronträd. Här finns även en mängd blommande buskar som syrener och schersmin.
Huset och tomten är vackert placerat vid foten av Östergarnsberget och invid prästänget med sin vackra promenadstig bort till Katthamra gård. På promenadavstånd från huset finns även mataffär i Katthammarsvik och på vägen dit passerar man den gamla skolan som idag bland annat inrymmer caféverksamhet. På Östergarnslandet är det alltid nära till salta bad och den mest kända stranden Sandviken ligger endast 3 km bort med sin kilometerlånga sandstrand!

Planlösning

Entré från trädgården via den inbyggda farstun som både är bra ytmässigt och charmig med spröjsat fönster. Från farstun kommer man ner till husets lilla källare eller vidare in till köket. Köket har blandad skåpsinredning med bevarade original detaljer i en charmig harmoni med skåp som tillkommit under årens lopp. Vitvarorna består av en kyl/frys, bänkspis med 2 plattor samt fungerande vedspis. Naturlig matplats vid det vackra fönstret som vetter mot trädgården. Intill köket ligger matsalen med fönster i 2 väderstreck och braskamin. Från matsalen går vi vidare till en inre hall med vacker trappa upp till övervåningen eller genom pardörrar ut till den fina glasverandan. Vardagsrummet och sovrum 1 ligger i fil med varandra, och där kakelugnen i sovrummet är fungerande. Badrummet byggdes iordning 2017 i samband med att fastigheten anslöts till Nyhagens V/A-nät. Här finns wc, handfat, rymlig duschhörna och fönster för ett naturligt ljusinsläpp.
Övervåningen har två möblerbara hallar och i de båda sovrummen finns gott om utrymme för dubbelsäng. Det ena sovrummet har en stor platsbyggd garderob för klädförvaring och bland övervåningens vinklar, vrår och kattvindar finns en mängd olika förvaringsmöjligheter.
Huset har ett visst yttre renoveringsbehov med målning av fasad och fönster. Invändigt finns oändligt med möjligheter att varsamt renovera husets ytskikt, för trots att huset precis passerade sin 100-årsdag så är det inte "sönder-renoverat". Tidstypiska detaljer från 1920 såsom speglade dörrar, foder och lister är bevarade.STORLEK

Boarea ca 134 m², biarea ca 29 m²BYGGNAD

Byggår: 1920

Utförda renoveringar: 2013 - nytt plåttak, med ny papp och läkt samt tilläggsisolerat vinden med lösull.
2017 - fastigheten anslöts till Nyhagens V/A-nät. Badrummet kom till inne i huset i samband med anslutningen till Nyhagens V/A-nät.

Stomme: Trä

Bjälklag: Trä

Fasadtyp: Träfasad

Taktyp: Plåt

Fönster: Kopplade fönster 1+ 1

Ventilation: Självdrag

Vatten: Kommunalt vatten (Nyhagens V/A)

Avlopp: Kommunalt avlopp (Nyhagens V/A)

Uppvärmning: Direktverkande el + eldstäder

TV/internet: Fastigheten kan anslutas till fibernätet och Medlemskap i den ekonomiska föreningen Östergarn-Gammelgarn Fiber.
För att bli medlem (och därmed delägare) betalar man:
medlemsinsats (engångsavgift) 200 kronor, årsavgift 100 kr/år och anslutningsinsats 19.700 kr
faktisk kostnad för fiberblåsning och inkopplingsarbete till närmast kopplingsskåp.
Grävning sköter man själv eller beställer av föreningen som i så fall anlitar Katthammarsviks Åkeri. Grävningen faktureras av entreprenören. Föreningen står för materialkostnaden och ev. förstärkningar av nätet fram till det närmaste skåpet.
Totalt brukar det kosta ca 25.000 kr + grävning.

Övriga byggnader: Lada, vedbod och utedass. Gårdshuset, som fungerar som tvättstuga, har idag oinrett loft och har möjligheter att bli ett bra gästboende.EKONOMI

Elkostnad: 6 500 SEK/år

Årlig elförbrukning: 1 795 kWh/år

Vatten och avlopp: 3 500 SEK/år

Renhållning: 1 142 SEK/år

Försäkringskostnad: 3 180 SEK/år

Beskrivning av kostnader: Huset har nyttjats som fritidshus med sommarabonnemang på renhållningen. Årsavgift till Nyhagens V/A med 3.500 kr, sedan löper en taxa med 34 kr/kbm.

Sotning: 700 SEK/år

Summa driftskostnad: 15 022 SEK/år

Utöver ovanstående driftskostnader tillkommer fastighetsavgift med: 8 524 SEK/år

Boendekalkyl: Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekalkyl.

Antal personer i hushållet: 2

Taxeringsår: 2021

Taxeringsvärde byggnad: 1 474 000 SEK

Taxeringsvärde mark: 1 048 000 SEK

Summa taxeringsvärde: 2 522 000 SEK

Taxeringsvärde Info: Taxeringsvärdet är preliminärt för fastighetstaxeringen 2021.


INTECKNINGAR

Inteckningar: Fastigheten saknar inteckningar.


Energideklaration

Energistatus: Energideklaration behövs ej

Elförbrukning: 1795 kWh per år


Övriga rättigheter och belastningar

Rättigheter last: Ledningsrätt: Rätt att för all framtid bibehålla underjordisk teleledning (optokabel) medtillbehör såsom distanspålar, skarvbox m m - Tele

: Avtalsservitut Väg

INFORMATION OM BOSTADEN

Område:

Östra Gotland

Gatuadress:

Östergarn Bergängen 108

Fastighetsbeteckning:

GOTLAND

ÖSTERGARN

BERGÄNGEN

1:3

Objektstyp:

Villa

Utgångspris:

3 950 000 SEK

Rum:

6 (varav 3 sovrum), möjligt att få till 4 sovrum

Boarea:

134 kvm (Taxeringsinformationen)

Biarea:

29 kvm

Tomtarea:

1.26 ha

Tillträde:

Juli eller enligt överenskommelse

Dokument och länkar

Intresseanmälan

Vi värnar om den personliga integriteten och om dig som kund. Och behandlar dina uppgifter enligt GDPR lagen. För mera information läs här.

ANSVARIG MÄKLARE

Jessica Hallgren

Jessica Hallgren

FASTIGHETSMÄKLARE

Tel: 0498 20 88 90

Email: jessica.hallgren@visbymaklarna.se

Jessica Hallgren har av 5 i betyg enligt av sina kunder
Läs vad kunderna tycker »

Placering På Gotland