Fide Odvalds 131

Gotland - Storsudret

Mitt i Fide lövskogs naturreservat, i ett eget litet änge ligger denna lilla gård. Den har ett helt unikt läge, helt utan nära grannar, en idyll med gångavstånd till havet. Idag finns ett äldre kalkstenshus, en flygelbyggnad från 40-talet, en gammal ladugård i kalksten/trä och en kalkstensruin på tomten. Fastigheten genomgår sedan 2006 en grundlig och varsam renovering som ännu inte är helt avslutad men där de tunga och tråkiga arbetena är avklarade, bostadshuset är så gott som färdigt och i de övriga byggnaderna kvarstår det roliga!

Planlösning

Hall med kalkstensgolv, till vänster ligger storstugan med nylagt obehandlat trägolv (skurgolv) och en nyuppmurad rörspis. Från vardagsrummet nås en toalett med wc, handfat och kalkstensgolv. Till höger från hallen sett ligger köket med trägolv, en stor öppen eldstad som ger härligt mys i höstmörkret och en enkel men trevlig köksinredning. Här finns spis, ugn, kylskåp och diskho.

Från köket går trappan upp till övervåningen där man har ett stort rum med två "sovavdelningar". I den norra gaveln finns tre härliga fönster med utsikt över lövskogen och där morgonljuset faller in på somrarna.

Flygeln som är byggd i betonghålsten har en golvyta på bottenvåningen på ca. 44 kvm och en trolig boarea efter isolering på ca. 65 kvm.

Flygeln är under renovering, har indraget VA och el. Förberett för både kök och badrum i västra delen av bottenvåningen där man har en isolerad bottenplatta. Huset har nytt tak, renoverad skorstensstock, nya fönster och dörrar. Övervåningen har delvis nytt golv och förberedd för isolering i taket.

Här återstår "det roliga" - inredningen!

Storlek

Boarea ca 61 m² Areauppgifter uppskattad efter ritning 2 rum .

Tomt

Tomtarea 3 700 m² (friköpt). Tomten: Stor trädgårdstomt med gott om bärbuskar, örtträdgård och fruktträd. Gränsar åt tre håll mot naturreservat bestående mestadels av lövskog.

Byggnad

Fide Odvalds 1:44. Fritidshus.

1 ½ plan. Byggår 1901.
Renoveringar : Omfattande renoveringar har skett sedan nuvarande ägare köpte fastigheten 2005. Generellt kan detta nämnas, mer detaljer fås på begäran alt. på visningen.

Hus och flygel skadedjursanerat av Anticimex. Sanering okt 2005. Kompletterat 2006. Idag är fastigheten skadedjursförsäkrad via Länsförsäkringar.
Alla byggnader har fått hängrännor och stuprör 2006.
För att hålla torrt runt husen har dräneringsdike grävts runt båda bostadshusen i juni 2006. Vattnet leds till dräneringsbrunn som pumpar ut vattnet i dike vid åkerkanten.
Nya vattenledningar från brunn indragna i hus, flygel och lada 2007.
Avloppsanläggning anlagd 2007. Trekammarbrunn med tillstånd för två hushåll. Tvättstuga/grovdusch installeratd i ladan. Servitut på infiltrationen som ligger bakom ladan, vid kanten på åkern, i 50 år tom 2057 - registrerat hos lantmäteriet.
Nytt Elskåp, nya elcentraler och helt nya kablar mellan byggnaderna. Endast viss elinstallation i ladan är gammal, i husen är allt bytt. Tomrör är även lagda under mark mellan flygel, hus och lada för framtida kabeldragningar.
2014 har Geab grävt ner anslutningskablar. Nytt elskåp vid vägen och ny anslutning till fastighetens elskåp.
Fastigheten är ansluten till Fibernätet. Ethernet finns indraget i båda husen. 2014.
Nya takstegar till skorstenarna - godkända av brandmyndigheten 2017.

Byggnadssätt

Grund: Torpargrund.
Stomme: Kalksten.
Fasad: Puts.
Takbeklädnad: Pannplåt.
Fönster: 2-glasfönster. Ventilation: Självdrag.

Enskilt vatten, borrad brunn 29 m. Enskilt avlopp, 3-kammarbrunn med infiltration godkänd för två hushåll.

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Direktverkande el samt eldstäder

TV- och internetanslutning

Tv: TV- antenn för marksänd digital tv.

Internet: Öppen fiber. Upp till 1000 Mbit/s bredband, IP-telefoni och TV.

Ekonomi

Pris 2 650 000 kr Utgångspris.

Taxeringsvärdet är 845000 kr (fastställt avseende år 2015) varav byggnadsvärde 321 000 kr. Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd , värdeår 1940.

Uppskattad total driftskostnad : 14 765 kr/år, varav:

Uppvärmning : 9 530 kr

Vatten/avlopp : 1 178 kr

Renhållning : 1 417 kr

Försäkring : 2 640 kr

Summa : 14 765 kr/år

I uppvärmningskostnaden ingår även hushållsel. Underhållsvärme har stått på under vintern. Faktiskt kWh förbrukning 2017 6807 kWh. Driftkostnaden är helt avhängig nyttjandegraden och värmehållningen vintertid.

Servitut, planbestämmelser m m

Rättigheter-last: Avtalsservitut Avloppsinfiltration

Vägbeskrivning

Från Visby kör söderut mot Burgsvik och i Fidenäs välj "inre" vägen mot Fide kyrka. Ca 1 km efter korsningen så ligger ett änge på höger sida och direkt efter detta änge går en liten skogsväg in till höger. Tag in där och efter ca. 400 meter ligger fastigheten där, mitt i skogsdungen.

Övriga byggnader

Ladugård i kalksten med gavelspetsar i trä. Byggnaden är i gott skick och bottenplanets ena del inrymmer en dusch och tvättstuga, samt en garagedel som kan användas som garage/förråd. Övervåningens golvyta mäter 65 kvm och är mycket användbar som ateljé, festlokal eller för lek och spel. El och VA är indraget.

Kalkstensruin (Fd. Ladugård) med stor potential att göras om till ett stort "uterum" eller orangeri med björnbärsbuskar ringlande längs kalkstensväggarna. Alternativt kan byggnad återuppföras på platsen med ruin och tillhörande betongfundament som grund.

Övrigt

Den lilla vägen som leder ner till Kalkstensgården kallas av Fideborna för kärleksstigen. Huset och ladorna byggdes av Nils och Katarina Olsson strax efter sekelskiftet 1900., sedan tog sonen Alex och hans hustru Ebba över gården varvid flygen uppfördes. Fastigheten förvärvades 2005 av de nuvarande ägarna ifrån Ebba Olssons arvingar och har sedan varsamt renoverats.

Här finns morgonsol och luft fylld av fågelkvitter, gassande sol och svalkande skuggiga platser under dagen, samt kvällssol och dimslöjor som dansar över det öppna fältet bredvid innan mörkret och tystnaden faller.
Tomten om 3700 kvm ligger i princip omsluten av ett naturreservat där närmsta granne är havsörn, duvor och göken. En fridfullare plats med närhet till krogar och badliv är svårt att hitta.

Ca sju mil söder om Visby, där Gotland är som allra smalast hittar vi den levande och vackra socknen Fide. I Fide är alltid havet närvarande och kusterna kantas av små fina fiskelägen och sköna badplatser. Fide är en omtyckt socken och här bor man lika gärna året runt som under sommarmånaderna då socknen blommar upp och erbjuder ett stort utbud av aktiviteter. Vid Fidenäs och Burgsvikens Strandby kan man äta gott på " Creperie Lätt som en galette" eller ta ett dopp i den nya havspoolen (som man räknar med vara i drift senast 2019). Man kan sedan grädda sina egna pannkakor eller äta en glass vid den stora lekplatsen "Pannkakskojan”.
Hos Fide Fajans hittar man vacker keramik och Käldhagens rastplats erbjuder gotländskt hantverk av olika slag. Ta en tur i Fide och kom hem med nyslungad honung, ekologiska grönsaker eller ett fantastiskt loppisfynd.
Här börjar också det riktiga Storsudret och närheten till Burgsvik med sitt serviceutbud som tex skola, matbutik, bibliotek och restaurang gör Fide till en härlig och speciell plats att leva och bo på.

Burgsvik har en stor ICA-butik (apoteks- och systembolagsombud), järnhandel, bensinmack, två restauranger (Fiket och Grå gåsen (känt från Så mycket bättre i TV4), biograf på sommaren, havsbastu och bad i hamnen. Pool vid campingen. I somras fanns glassbar och sushibar i Busters mack och ett fik nere vid hamnen. Rökeri, handelsträdgård, glasmästeri, skola, tandläkare finns också.

Fide ligger centralt vad gäller sudrets sevärdheter och aktiviteter:
2,5 mil till Hoburgen och alla Storsudrets sevärdheter och många fina stränder inom räckhåll. 1mil till Hamra, 1,5 mil till Holmhällars raukområde.
Men även 2 mil till Hemse (affärer, systembolag, Apotek vårdcentral), 1,5 mil till Hablingbo, 1mil till Nisseviken för att nämna några av alla härliga ställen på Sudret.

Observera att boarean avviker från den taxerade boarean.


INFORMATION OM BOSTADEN

OMRÅDE

Gotland - Storsudret

ADRESS

Fide Odvalds 131

Rum

2 Rum

BOSTADSAREA

61 kvm

UPPLÅTELSEFORM

Äganderätt

FASTIGHETSBETECKNING

Fide Odvalds 1:44

PRIS

2 650 000 Utgångspris

TILLTRÄDE

2018-09-28 eller enl. ök.

Objektstyp

Fritidshus

Externa länkar

Intresseanmälan

Vi värnar om den personliga integriteten och om dig som kund. Och behandlar dina uppgifter enligt GDRP lagen. För mera information läs här.

ANSVARIG MÄKLARE

Visbymaklarna

Anders Larsson

Tel: 0498-208890

Tel: 0498-208892

Email: anders.larsson@visbymaklarna.se

Anders Larsson har 4,8 av 5 i betyg enligt 36 av sina kunder
Läs vad kunderna tycker »

Placering På Gotland

FRI VÄRDERING

VILL DU HA GODA RÅD OM BOSTADSMARKNADEN OCH VETA VAD DIN BOSTAD I VISBY KAN VARA VÄRD, BJUD GÄRNA IN OSS!

Vi värnar om den personliga integriteten och om dig som kund. Och behandlar dina uppgifter enligt GDRP lagen. För mera information läs här.