Dalhem Dungårde 160

Gotland - Mellersta Gotland

Mitt bland böljande landskap finner ni "Storgården" i Dalhem. Mangårdsbyggnaden är ett vackert Gotlandshus i kalksten från 1860 som dessutom har en flygelbyggnad inredd för året-runt-boende, lada, magasin och en f.d. smedja kompletterar den fantastiska gårdsbilden. Mangårdsbyggnaden är löpande renoverad med en fingertoppskänsla för bevarad charm i kombination med vår tids höga krav på funktionalitet och bekvämlighet. Resultatet är ett sällsynt kalkstenshus med ljus och vacker miljö där detaljer som snickerier, spegeldörrar och trägolv från tiden har bevarats eller återskapats. Huset behöver upplevas med många överraskande vinklar och vrår. Bilturen in till Visby tar endast 20 minuter. Varmt välkomna till denna storslagna gotländska idyll!

Planlösning

Välkommen in genom vardagsentrén. Här möts man av en hall med plats för allt från skor och jackor till ryggsäckar och cykelhjälmar. Det tåliga klinkergolvet har vattenburen golvvärme. En tidstypisk målad halvtrappa leder vidare upp till matrummet. Intill matrummet ligger badrummet med klinkergolv som värms av vattenburen golvvärme. Duschen är placerad ovanför det smakfulla badkaret. Här finns även handfat, wc samt tvättmaskin och torktumlare från 2013.
Matrummet har fönster i två väderstreck och utgång till en pampig stentrappa som leder ner till trädgården. Här finns plats att duka upp bordet för hela familjen. Den fungerande öppna spisen är centrerad i det platsbyggda köket, som harmoniserar med husets byggår. Utrustningen i köket består av diskmaskin, kyl, frys, spis med glashäll och spisfläkt. Självklart finns också ett väl tilltaget skafferi. Vidare från köket ligger det imponerande vardagsrummet med återskapade vägg- och takmålningar och ett bevarat platsbyggt hörnskåp. Fint ljusinsläpp från fönster i två väderstreck. Innanför vardagsrummet hittar vi en sovkammare, som smakfullt renoverats i tidstypisk stil. Genom speglade pardörrar från vardagsrummet leder en hall förbi finentrén med sin farstukvist, och in till salongen. Här finns yta att duka upp ett riktigt långbord alternativt så är det ett generöst lekrum för barnen. Innanför salongen finns ännu ett sovrum som överraskar med sin vinklar och vrår.
Följ trätrappan upp till övervåningen. Häruppe öppnar sig ännu ett möblerbart allrum upp med framtagna träbjälkar och fönster i takkupa. Allrummet förbinder övervåningens två sovrum. Det mindre sovrummet med synliga träbjälkar, spotlights och takkupa med fönster. Masterbedroom med imponerande takhöjd, framtagna träbjälkar och vackra fönster. Halva delen av övervåningen är idag vind med möjlighet att skapa ytterligare fantastiska boytor.
Sammantaget är detta ett enastående hus välrenoverat med bevarad charm och karaktär kombinerat med all tänkbar bekvämlighet.
Källaren nås från vardagsentrén och inrymmer värmepannan, frysbox, vedförvaring och övrig bra förvaring.

Storlek

Boarea ca 188.7 m² , biarea ca 45.5 m². Areauppgifter enligt mätning SS 21054:2009 6 rum .

Tomt

Tomtarea 7 590 m² (friköpt). Trädgårdstomt med lövträd, fruktträd och örtträdgård.

Byggnad

Dalhem Dungårde 1:6. Friliggande villa.

1 ½ plan med källare och vind. Byggår 1860.

Byggnadssätt

Grund: Källare.
Stomme: Kalksten.
Fasad: Puts.
Takbeklädnad: Tegel.
Fönster: 2-glasfönster isoler (enkel). Ventilation: Självdrag.

Kommunalt vatten, kommunalt avlopp.

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: 2 system: Jordvärmeanläggning och vedpanna som idag används som komplement (vattenburen värme) elpatron

TV- och internetanslutning

Internet: Fiber. Fast datanät i huvudbyggnaden med nätverksuttag i varje rum. Fiber även utdragen till Flygelbyggnaden..

Ekonomi

Pris 3 850 000 kr Utgångspris.

Taxeringsvärdet är 752000 kr (fastställt avseende år 2015) varav byggnadsvärde 434 000 kr. Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd , värdeår 1929.

Uppskattad total driftskostnad : 50 978 kr/år, varav:

El : 28 000 kr

Vatten/avlopp : 8 420 kr

Sotning skorsten : 1 500 kr

Renhållning : 3 058 kr

Försäkring : 6 000 kr

Hushållström : 28 000 kr

Övrigt : 4 000 kr

Summa : 50 978 kr/år

Driftkostnaden är för 2 hushåll både huvudbyggnad och flygelbyggnad. Faktisk elförbrukning för 2017 från GEAB: 22.191 kWh. Hushållsström infattar även uppvärmning av flygelbyggnad. Övrigt avser ved om ca 20 kum.

Energideklaration

Energiklass : G, energiprestanda 178 kWh/m² år.

Status: Energideklaration är utförd

Datum: 2018-01-23

Servitut, planbestämmelser m m

Rättigheter-last: Avtalsservitut Ledning; Ledningsrätt Fiberkabel

Inskrivna servitut/Övr gravationer: Avtalsservitut Ledning

Planbestämmelser: Byggnadsplan (1961-02-14)

Övriga byggnader

Flygeln det f.d. Bryggarhuset med en boarea på 99 kvm på 3 rok i entréplan samt inredd övervåning. Huset har under åren 2013-2017 genomgått en totalrenovering. Idag är det en året-runt-bostad med modern standard, 2 braskaminer och bevarade detaljer. Indraget fiber finns.

Magasinet är i 2½-plan med stora möjligheter till snickarbod/verkstad i entréplan, mellanplanet och det övre planet har generösa ytor för ytterligare hobbyverksamhet, festligheter eller förvaring. El installerades år 2015 med 3-fas.

Lada med maskinhall och nybyggt hönshus på gaveln. Hela ladan målades om inklusive sockeln samt att dörrarna tjärades år 2015. I hönshuset installerades el år 2016.

Övriga byggnader infattar vedbod, carport, en f.d smedja och en lekstuga.

INFORMATION OM BOSTADEN

OMRÅDE

Gotland - Mellersta Gotland

ADRESS

Dalhem Dungårde 160

Rum

6 Rum

BOSTADSAREA

188.7 kvm

UPPLÅTELSEFORM

Äganderätt

FASTIGHETSBETECKNING

Dalhem Dungårde 1:6

PRIS

3 850 000 Utgångspris

Biarea

45.5 m²

Tomtarea

7 590 m²

TILLTRÄDE

Augusti 2018 el. enligt överenskommelse

Objektstyp

Friliggande villa

Dokument och länkar

Intresseanmälan

ANSVARIG MÄKLARE

Visbymaklarna

Jessica Hallgren

Tel: 0498 208893

Email: jessica.hallgren@visbymaklarna.se

Jessica Hallgren har 4,7 av 5 i betyg enligt 33 av sina kunder
Läs vad kunderna tycker »

Placering På Gotland

FRI VÄRDERING

VILL DU HA GODA RÅD OM BOSTADSMARKNADEN OCH VETA VAD DIN BOSTAD I VISBY KAN VARA VÄRD, BJUD GÄRNA IN OSS!